El sexe dels cargols: documentació científica

Com a treball previ de l’activitat, us proporcionem una sèrie d’enllaços que consten de noticies de diaris, videos i documents que us permetran treballar i aprofundir la problemàtica del fenomen Imposex i de l’ús del tributilestany a l’aula.

El tributil estany (TBT) és un biocida efectiu que entra al medi aquàtic a través del seu ús en pintures de vaixells, però també a través de la descàrrega d’aigües residuals i de les plantes de tractament d’aquestes aigües. És un compost organometàl·lic que des de 1950 s’ha utilitzat de manera generalitzada en les pintures antiincurstants d’algues i crustacis dels vaixells. Està considerat un contaminant orgànic persistent perquè és molt lipòfil i difícil de degradar un cop alliberat al medi.

Són nombrosos els estudis que han demostrat els efectes nocius que produeix el TBT en els organismes aquàtics (especialment, en cargols marins però també en peixos). Les recerques realitzades en espècies de gasteròpodes com Bolinus brandaris han demostrat els canvis hormonals que provoca el TBT que provoca l’aparició d’un penis en les femelles (imposex), si bé, no sembla que tingui conseqüències en la fertilitat i la reproducció de l’espècie.

H. Zell

A Catalunya, l’any 1990 es van començar a aplicar les normes de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per evitar aquest tipus de contaminació. No obstant, sembla que no ha estat fins als darrers anys que s’ha començat a notar una disminució de l’índex d’imposex.

Notícies

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò del fenomen de masculinització dels cargols marins i d’altres organismes aquàtics com els peixos.

El correo gallego:

http://www.elcorreogallego.es/index.php?idMenu=578&idNoticia=124610

El País:

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/contaminacion/rios/multiplica/cambio/sexo/peces/elpepusoc/20061207elpepisoc_2/Tes

Daily Motion:

http://www.dailymotion.com/video/xj6zm6_imposex-en-caracoles-marinos-acanthina-monodon-tbt-disruptores-endocrinos_school

Enllaços

  • Documentació i regulacions:

Articles

  • Increasing imposex in populations of Bolinus brandaris (Gastropoda: Muricidae) in the north-western Mediterranean
  • Imposex in the commercial snail Bolinus brandaris in the northwestern Mediterranean

 

Deixa el teu comentari

Pots fer servir aquestes etiquetes HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>